De wetgeving voor je praktijk in 2023 is behoorlijk uitgebreid. Wkggz en Wtza zijn daarbij termen die je vast al eens voorbij hebt horen komen. Achter deze afkortingen gaan wetgevingen schuil die gevolgen hebben voor alle alternatief therapeuten die in Nederland werkzaam zijn. Het is dan ook slim om je hierin te verdiepen. Als je dat nog niet hebt gedaan ben je een jaar te laat. Je kunt dit vergelijken met het rijden in een auto zonder rijbewijs. Het is strafbaar en er staan boetes op. Tot op heden heeft de zorgautoriteit nog niet ingegrepen maar je weet nooit wanneer dat wel zover is.
Wkggz
Is een wet die de kwaliteit van de zorg regelt. Deze wet geldt voor iedereen in de zorg, ook voor de beginnende alternatief therapeut met een paar cliënten. Het is goed om je hiervan bewust te zijn omdat de wet bepaalde eisen stelt. Deze eisen hebben tot nut dat cliënten eenvoudig kwaliteit kunnen eisen en klachten kunnen indienen. Om daar vorm aan te geven is een klachtenregeling nodig. Onderschat dat niet want dit is een wettelijke verplichting. Als je dit niet hebt dan kun je in de problemen komen.
Wtza
Is een wet die verplicht dat zorgaanbieder zich registreren zodat de kwaliteit gemonitord kan worden. Helaas vallen ook alle alternatief therapeuten hieronder, ook al krijg je geen vergoeding uit publiek geld. Dat is gek omdat je dan weer niet aan de jaarverantwoording hoeft te voldoen. Dat is een overzicht met hoeveel geld je hebt ontvangen en hoe dat geld is besteed. Als je zorg verleent die wordt vergoed door de zorgverzekeraars moet je wel aan die verantwoording voldoen.
- Je moet je melden
- Als je je wilt melden dan wordt gevraagd of
Wat schiet je er dan mee op?
Het zorg voor een stukje professionalisering van je praktijk. Waar je voorheen wegkwam met een beetje doen alsof je wist wat je deed werkt dat nu niet meer. Je zult je zaken op orde moeten krijgen.
Als je een professionele praktijk wilt voeren in 2023 dan doen je te voldoen aan de wetgeving in Nederland. Deze wetgeving is sinds januari 2022 sterk uitgebreid en ook van kracht voor kleine praktijken. Iedere alternatief genezer, waar je ook meer werkt en wat je ook doet, moet zich melden bij de CIBG (Inspectie gezondheidszorg). Een uitzondering is er gemaakt voor alle vormen van yoga, maar zover ik weet zijn er verder geen uitzonderingen die bruikbaar zijn als je onder de meldplicht uit wilt komen.
De wet waar het over gaat is de Wtza. Deze wet heeft als doel om de kwaliteit van de zorg te verhogen. Dat is een nobel doel en veel van de vereisten kunnen we dan ook onderschrijven. Het zorgt echter voor een risico. Het web waar de reguliere gezondheidszorg in gevangen zit lijkt zich nu ook te openen voor de alternatieve zorg. Formuliertjes en hokjesdenken horen hierbij. Hoe kunnen we hier dan toch zo vloeibaar mogelijk mee omgaan. Dat is de grote opdracht van ons in deze tijd.
Als je de Wkggz
“Verricht u handelingen waarbij u richting uw cliënten een kans op genezing in het vooruitzicht stelt?”
Denk hierbij aan complementaire of alternatieve geneeswijzen.
Als je een sjamanistisch healer bent, of een paqo, of een sjamaan dan help je cliënten met het activeren van het zelfherstellend vermogen. Je zorgt voor de heilige ruimte waarin iemand zichzelf kan (her)vinden. Je zorgt voor de situaties die nodig zijn om deze ontmoeting te laten slagen. Je leert je cliënt om zichzelf te helen. Maar stel je genezing in het vooruitzicht? Het ligt er daarbij aan wat je onder genezing verstaat. Een dokter geneest een patiënt ook niet. Een dokter verhelpt een symptoom. Een sjamaan biedt de ziel de kans op heling. Maar genezing? Dat impliceert dat de sjamaan iets moet doen. Ultiem klopt dat niet omdat de sjamaan of paqo de ziekte niet ziet als een probleem. Het is slechts het gevolg van het gevolgde pad.